Blogi #21: Kuudes päivä / Genesis 1:24-31 – Maan täyttäminen elämällä, eläinten ja ihmisen luominen

 

Izaak van Oosten - God Creating the Animals of the World / Wikimedia Commons

Gen. 1:24-31 24 Jumala sanoi: "Tuottakoon maa kaikenlaisia eläviä olentoja, kaikki karjaeläinten, pikkueläinten ja villieläinten lajit." Ja niin tapahtui. 25 Jumala teki villieläimet, karjaeläimet ja erilaiset pikkueläimet, kaikki eläinten lajit. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä. 26 Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu." 27 Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. 28 Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu." 29 Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne. 30 Ja villieläimille ja taivaan linnuille ja kaikelle, mikä maan päällä elää ja liikkuu, minä annan ravinnoksi vihreät kasvit." Niin tapahtui. 31 Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kuudes päivä.

Jaan kuudennen päivän käsittelyn kolmeen eri kirjoitukseen. Tässä ensimmäisessä käsittelen päivän tapahtumia lyhyesti yleisellä tasolla ja sitten keskityn lyhyesti luotuihin eläimiin. Kuten viidentenä päivänä, kuudentena päivänä Jumala täyttää luotua aluetta elämällä. Kuudes päivä toimii paralleelina kolmannelle päivälle, jolloin maa erotettiin vesistä. Nyt maa täytetään elämällä. Lisäksi samoin kuin kolmantena päivänä, kuudentena päivänä luomistyöhön tulee jotakin extraa. Kolmantena päivänä lisäys oli kasvillisuus, kuudentena se on ihminen.

Luodut eläimet on jaoteltu muinaisen Lähi-idän ihmiselämän näkökulmasta vedessä eläviin, lintuihin, sekä villeihin ja kesytettyihin eläimiin. Näiden eläinten tehtävä on olla hedelmällisiä ja täyttää maa. Mielenkiintoisesti ja hyvinkin epätieteellisesti jakeessa 24 sanotaan, että maa tuottaa eläviä olentoja. Tämä ei kuulosta millään tavalla tieteellisesti paikkaansa pitävältä, ja sille löytyy selitys kun sitä vertaa sumerilaiseen tekstiin Ninurtan urotöistä: 

Ninurtas exploits 1.6.2. 390-410 "Let its meadows produce herbs for you. Let its slopes produce honey and wine for you. Let its hillsides grow cedars, cypress, juniper and box for you. Let it make abundant for you ripe fruits, as a garden. Let the mountain supply you richly with divine perfumes. Let it mine gold and silver for you, make …… for you. Let it smelt copper and tin for you, make its tribute for you. Let the mountains make wild animals teem for you. Let the mountain increase the fecundity of quadrupeds for you."'

Walton toteaa, etteivät nämä tekstit kommentoi maata eläinten materiaalisena tuottajana, ikään kuin eläimet spontaanisti nousisivat maasta tai vuorista. Hänen mielestään kumpikin teksti kommentoi olioiden alkuperää, ei materiaalista tuottajaa. Walton jatkaa vertaamaan tätä aikuisen vastausta lapselle joka kysyy, mistä vauvat tulevat. Lapsi ei tarvitse pitkää selostusta munasolun hedelmöittymisestä ja asteittaisesta kehityksestä, vaan silkka sairaala tai äiti riittää lapselle vastaukseksi. Pelkistetysti äiti on lapsien alkuperä, samoin kuin tässä teknisesti maalla elävät oliot lisääntyvät maan päällä.

Kuten huomaamme, myöskään kuvaus eläimistä, niiden jaottelu ja alkuperä seuraa muinaisia käsityksiä modernien tieteellisten jaottelujen sijaan. Voimmekin seuraavaksi siirtyä miettimään, kuinka monta jumalaa loi ihmisen?

Lähteet:

Heiser, M. S., 2012, 2016. Genesis. Faithlife Study Bible. Ed. John D. Barry et al., Bellingham, WA: Lexham Press.

Walton, J.H., 2010. The lost world of Genesis one: Ancient cosmology and the origins debate. InterVarsity Press.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogi #23: Vanhan testamentin teema: Kuinka monta jumalaa Raamatussa on?

Blogi #1: Tämän blogin tarkoitus

Blogi #18: Kolmas päivä / Genesis 1:9-13 – Teologinen polemiikki Egyptiä ja Baalia vastaan