Blogi #20: Viides päivä / Genesis 1:20-23 – Vesien ja ensimmäisen taivaan täyttäminen elämällä


God creating the birds and the fishes, Maerten de Vos, 1600-1602. Oil on copper. Given by Eisenbeth in 2004./ Wikimedia Commons

Gen. 1:20-23 Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla." Niin Jumala loi suuret meripedot ja kaikki muut elävät olennot, joita vedet vilisevät, sekä kaikki siivekkäiden lajit. Jumala näki, että niin oli hyvä. Hän siunasi ne sanoen: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä." Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni viides päivä.

Luomisviikon viides päivä toimii paralleelina toiselle päivälle, jossa epäjärjestyksen vedet jaetaan kahtia taivaankannen ylle ja sen alle. Nyt luomisviikon toisella puoliskolla vedet ja ilma täytetään elämällä. Samoin kuin aiempana päivänä painotettiin luotujen kasvien lisääntymiskykyä niissä olevien siemenien kautta, samoin viidentenä päivänä Jumala käskee meren ja ilman eläimiä olemaan hedelmällisiä.

Mesopotamialaisissa luomiskertomuksissa ei löydy Genesistä vastaavia eläimien luomista kuvaavia tapahtumia. Egyptiläisissä jumalat luovat eläimet, joissain tapauksissa Ptah nimeää muut jumalat ja sitten muut luodut. Luoduilla olioilla ei ollut niiden maailmankaikkeuden järjestyksessä olevaa funktiota suurempaa merkitystä, joten muinaiset luomiskertomukset eivät käytä paljoakaan aikaa jumalien, ihmisten ja muun yhteiskunnallisen ja kosmisen järjestyksen ulkopuoliseen pohtimiseen.

Viidentenä päivänä mielenkiintoinen yksityiskohta on suurten meripetojen mainitseminen. Walton huomioi, että Jumalan luomistyössä tekemistä tarkoittava verbi "asaa" toistuu baraa -verbin sijaan 1 jakeen jälkeen aina 21. jakeeseen asti. Hänen mukaansa tämä nostaa näiden olioiden merkityksellisyyttä, ja on tarkoitettu pysäyttämään lukija. Suureksi meripedoksi käännetty sana on tannin, joka tarkoittaa myös lohikäärmettä. Sama sana on ilmennyt aiemmin viittaamissani teksteissä:

Ps. 74:13 Sinä halkaisit voimallasi meren, musersit lohikäärmeiden (tanniniim) päät vetten päällä.

Nämä oliot nähtiin lähinnä järjestyksen uhkina, ja ne asuttivat siitä syystä lähinnä luomakunnan ulkopuolisia epäjärjestyksen vesiä. Genesiksen 1. luvun luomiskertomuksessa ei kuitenkaan ole mitään taistelua, ja sitä halutaan alleviivata sillä, että nämä pelottavat oliot ovat osa Jahven luomakuntaa ja hänelle alisteisia.

Tätä samaa puhuvat Jobin kirjan pitkä puhe Leviatanista ja Jahven luomakuntaa ylistävä Psalmi 104:

Ps. 104:24-27 Kuinka moninaiset ovat sinun tekosi, Herra! Sinä olet ne kaikki viisaasti tehnyt, maa on täynnä sinun luotujasi. Merikin, suuri ja aava-siinä vilisee lukemattomat laumat pieniä ja suuria eläviä. Siellä kulkevat laivat, siellä Leviatan, jonka sinä olet luonut siinä leikitsemään. Ne kaikki odottavat sinua, että antaisit heille ruuan ajallansa.

Huomaa kuinka Ps. 104 toistaa meressä vilisevät eläimet ja sen jälkeen mainitsee sinne Jahven luoman Leviatanin. Nämä ovat kaikki Jahvelle täysin alisteisia ja riippuvaisia hänen niitä ylläpitävästä voimastaan.

Lähteet:

Junkkaala, E., 2013. Alussa Jumala loi… Luomisusko ja tieteellinen maailmankuva. Perussanoma. Kauniainen.

Miller, J.V. & Soden, J.M., 2012. In the Beginning... We Misunderstood: Interpreting Genesis 1 in Its Original Context. Kregel Publications.

Uehlinger C., 1999. Leviathan. Dictionary of Deities and Demons in the Bible. Toim. Van der Toorn, Karel, Bob Becking & Pieter Willem Van Der Horst. Wm. B. Eerdmans Publishing

Stanhope, B., 2020. (Mis)interpreting Genesis: How the Creation Museum Misunderstands the Ancient Near Eastern Context of the Bible. Louisville, KY: Scarab Press.

Walton, J.H., 2010. The lost world of Genesis one: Ancient cosmology and the origins debate. InterVarsity Press.

Michael Heiser - Genesis and the Ancient Near East

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogi #23: Vanhan testamentin teema: Kuinka monta jumalaa Raamatussa on?

Blogi #22: Kuudes päivä / Genesis 1:26-27 – Tehkäämme...? Kuinka monta jumalaa loi ihmisen?

Blogi #1: Tämän blogin tarkoitus